Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Süssünk-főzzünk

               

Almatorta:   

(ahogy én csinálom!!!!)

Hozzávalók: 6 db alma, 20 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor, 5 dl víz, 12,5 dkg ráma margarin, 4 tojás 1 citrom héja és leve, 10 dkg darált dió, 3 evőkanál Vitamill finomliszt, kis sütőpor. 
A forma kikenéséhez kb. 2 dkg vaj, vagy ráma. 
Elkészítése: Az almákat felszeletelve kb. 3 evőkanál cukorral az 5 dl vízben felrakjuk főzni, amíg megpuhul. Majd 23 cm-es átmérőjű kivajazott formába rakosgatjuk körbe.

Elkészítjük a masszát: a cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot rámát, tojás sárgáját, jól kikeverjük robotgéppel, belerakjuk a többi hozzávalót, természetesen a tojás felvert habját utoljára óvatosan hozzákeverjük. 
Ráöntjük a masszát az almára, és előmelegített sütőbe rakjuk. 200 fokon 20 percig sütjük (légkeverésnél 180 fokon sütjük, de kicsit tovább, attól függően, mennyire leveses az alma).

Ha megsült, utána tálra borítjuk.(kb. 12 darabhoz)

Epres torta

Hozzávalók:                                                                                       

Tésztához:

125 g földieper
175 g lágyvaj vagy margarin
125 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
4 közepes méretű tojás
175 g búzaliszt
1 csapot teás kanál Dr. Oetker Sütőpor
50 g Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő
Kb. 3 evőkanál tej
100 g kókuszreszelék

Mázhoz:

100 g eperdzsem

Sütőforma:

12-es muffin forma
Kevés vaj és búzaliszt

Előkészítés:

A muffin formát kivajazzuk, enyhén belisztezzük. A földiepret a szárától megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:
Tészta:

Egy keverőedényben a lágyvajat vagy margarint konyhai robotgép segítségével habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, vanillincukrot, és tovább keverjük. A tojást egyenként kb. félpercenként a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a masszához keverjük. A lisztet, keményítőt és a sütőport összekeverjük, és a tejjel felváltva két adagban a konyhai robotgép legalacsonyabb fokozatán a masszához keverjük. Utoljára a kókuszreszeléket adjuk a masszához. A muffinformát 1-1 evőkanálnyi masszával megtöltjük, az eper darabokkal megszórjuk, majd a maradék masszával befedjük. Végül a formát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felsőfűtés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 2-3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc

Sütés után a muffint még kb. 10 percig a sütőformában hagyjuk, majd a formából eltávolítva sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Máz:

Az eperdzsemet egy szitán átpasszírozzuk, felmelegítjük, majd a muffint a mázzal bevonjuk, és ízlés szerint citromfűvel díszítjük.

Tipp:

Máz nélkül a muffinok jól fagyaszthatóak.

Cappuccino torta  

 

Hozzávalók:

 - Kávés piskótához: 15 dkg  cukor, 4 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 dl főtt kávé, 20 dkg finomliszt, 0,5 csomag sütőpor.

 - Vizes piskótához:  10 dkg cukor, 2 tojás, 2 evőkanál víz, 8 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál sütőpor.

- Krémhez: 6 dkg cappuccino por, 3 dkg finomliszt, 1 evőkanál étkezési keményítőpor, 12 dkg kristálycukor, 0,5 liter tej. Ezeket sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni.

20 dkg margarint  ( vagy vajat) kikeverünk 18 dkg porcukorral, és a kihűlt krémhez keverjük.

 

Elkészítjük  külön a kávés és a vizes piskótát. Ügyelve arra, hogy a tojások felvert fehérjét utólag keverjük a masszához.

Előmelegített sütőben 200 fokon a kávés piskótát sütőpapírral kibélelt tortaformában  20 percig, a vizes piskótát 10 percig sütjük.  Ha kihűlt, a kávés piskótát ketté vágjuk.

Alulra kávés piskóta, erre krém kerül, majd a vizes piskóta, erre megint krém, rá a másik kávés piskóta. A tetejére és az oldalára a maradék krémet rákenjük. Végül mandulaszeletekkel és csoki darával díszítjük.

 

Áfonyatorta  

 

Hozzávalók:

- a piskótához: 2 db tojás, 1 csomag sütőpor, 3  evőkanál kakaópor, 2dl tejföl, 1,5 dl tejszín (vagy tejföl), 20 dkg liszt ( fele sima, fele rétes), 30 dkg kristálycukor, 8 dkg darált dió, 1 evőkanál rum.

- gyümölcskrémhez: 5 dl kefir, 2 dkg étkezési zselatin, 2 dl víz, 15 dkg rumba áztatott aszalt szilva ( vagy áfonya), 5 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítése:

A piskóta hozzávalóit alaposan összekeverjük. A 24 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformát oldalt  kikenjük margarinnal, az aljára sütőpapírt teszünk, és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük, majd papírral letakarva még 12 percig. Hagyjuk kihűlni a formában.

Ha kihűlt, kivesszük a formából, kettévágjuk, és megkenjük 3 evőkanál áfonyalekvárral. Visszahelyezzük a formába, rátesszük a tészta másik felét, ráhalmozzuk az aszalt gyümölcsöt,  majd ráöntjük  a gyümölcskrémet.

Gyümölcskrém elkészítése: A kefirt a cukorral, vaníliás cukorral elkeverjük. Közben a vizet és a zselatint felfőzzük, lehűtjük, és hozzákeverjük  a kefirhez.  Ha már kezd sűrűsödni, akkor ráöntjük az aszalt gyümölcsre. Utána kb. 1 marék aszalt áfonyával díszítjük, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára.

Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!

 

Hólabdatorta  

 

 Hozzávalók: 8 tojás sárgája, 40 dkg porcukor, 8 evőkanál meleg víz, 25 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 8 tojás habja.

 

Elkészítés: A hozzávalókat sütőpapírral kibélelt 26 cm-es átmérőjű tortaformába öntjük. Majd előmelegített sütőben  200 fokon kb.35. percig sütjük. (30 perc után papírt rakunk a tetejére, hogy ne égjen meg, tűpróbával megnézzük, hogy átsült-e!).

Ha megsült, akkor az aljáról levesszük a sütőpapírt.  Ezután vízszintesen 3 részre szeljük.

Elkészítjük a krémet, elfelezzük, és az egyik felébe 15 dkg darált diót keverünk.

Krém: 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor + főzött krém.

         (főzött krém:  4dl tejet + 4 evőkanál lisztet, + 4 evőkanál kristálycukrot sűrűre főzni).

 

Az alsó lapra rákenem a diós krémet, rá a másik lapot teszem, arra a fehér krémet, majd a 3. lapot teszem.

Egy kevés krémet hagyok a fehér krémből, mellyel körbekenem oldalt a tortát, és rákenek kókuszreszeléket. A torta tetejére pedig csoki mázat öntök. Berakom a hűtőbe pár órára. (Másnap még jobb szeletelni.)

 

Citromos túrótorta sütés nélkül    


Hozzávalók: 
25 dkg darált keksz
7,5 dkg margarin
2 evőkanál cukor
kevés tej
A töltelékhez: 
50 dkg túró
4 dl
 kefir
10 dkg cukor
1 csomag étkezési zselatin
4  darab citrom
A tetejére:
csoki máz

Elkészítés: A margarint felolvasztjuk, összekeverjük a cukorral, a keksszel, és annyi tejjel, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Egy tortaformába belenyomkodjuk. A túrót elkeverjük a kefirrel, a cukorral és a citromok reszelt héjával. A citromok levét kifacsarjuk, hozzáadunk 4 evőkanál vizet, felfőzzük benne a zselatint, majd, ha langyos a zselatin hozzákeverjük a túrós masszához, ráöntjük a tésztára, betesszük a hűtőbe. Ha megdermedt, bevonjuk csoki mázzal.

Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, levéve 3 evőkanál kakaóval, 1 evőkanál porcukorral elkeverni + 1 kanál olajat bele!  A mázat dermedés előtt, langyosan szabad ráönteni!

Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!

 

 

 

Thai zöldség:

 

Hozzávalók:

2 evőkanál földimogyoró-olaj, 
1 fej apróra vágott vöröshagyma, 
1 db sárgarépa vékony csíkokra (julienne) vágva, 
1 db húsos paprika kockára vágva, 
15 dkg vegyes zöldség
2 evőkanál bambuszrügy 
4 evőkanál thai chiliszósz 
törött bors, 
só, 
fél citrom leve

 

Pirítsuk 2 percig a hagymát az olajban. Tegyük bele a sárgarépát, és pirítsuk 1 percig, azután tegyük bele a paprikát, azt is pirítsuk 1 percig. Tegyük ugyanezt a vegyes zöldséggel. Rakjuk hozzá a bambuszrügyet a fűszereket, citromlevet és keverjük össze.