Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állat tudomány

 

A csokoládé hatása a kutyákra!

 

A csokoládé főképp kakaóporból készül, amelyet a Theobroma cacao nevű növény pörkölt magjából nyernek. A teobromin a kakaó fő alkaloidja, a koffeinhez hasonló vegyület. Az emberre serkentőleg hat, a kutyának viszont már kis mennyiség is mérgezést okozhat. A kutya szervezete ugyanis sokkal lassabban képes lebontani ezt az alkaloidot, mint az emberi szervezet: a kutya vérében akár 20 órán keresztül jelen van a teobromin!

Kutyacsoki

A legtöbb teobromin a kakaóporban és a keserű csokoládéban van. Atejcsokoládé teobromin-tartalma az előbbiek töredéke, a fehér csokoládéban pedig szinte alig van jelen ez az alkaloid. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mindenféle "bevonómasszából" készült mikulás nyugodtan adható a kutyának, hiszen az úgysem látott kakaót... Éppen ellenkezőleg, attól még inkább tartózkodjunk!

Testsúlykilogrammonként kb. 100-200 mg teobromin már halált okoz, de ennél sokkal kisebb mennyiség esetén is súlyos tünetekkel kell számolnunk.

 

Egy tábla (100 g) csoki, illetve 100 g kakaópor az alábbi mennyiségű teobromint és koffeint tartalmaz:

  • Fehér csoki: 4,4 mg
  • Tejcsoki: 250 mg
  • Étcsoki: 600 mg
  • Tortabevonó csoki: 1700 mg (!)
  • Cukrozott kakaópor: 600 mg
  • Cukrozatlan kakaópor: 3200 mg (!!!)

Számoljunk egy kicsit: egy 13 kilós cocker spániel számára tehát egy tábla tortabevonó csoki vagy két tábla étcsoki elfogyasztása már halálos lehet!

 

A csokoládémérgezés tünetei


A kutyák csokoládémérgezési tünetei általában egy nap elteltével, de nem ritkán már néhány órával a fogyasztás után jelentkeznek. Leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, a has nyomásérzékenysége, szomjúság, izgatottság, szapora szívverés, nyálzás. A csokoládéban található koffein - az emberhez hasonlóan - a kutyáknál is a központi idegrendszerre hat: fokozza a szívműködést, anyagcserét, légzést. Súlyos teobromin- vagy koffeinmérgezés izomgyengeséget, szívritmus-zavarokat, veseelégtelenséget okozhat, amely tünetek később rángógörcsökben és a vérkeringés összeomlásában nyilvánulhatnak meg. Az elhullás ilyen esetben 24 órán belül bekövetkezhet.

 

Megelőzés, gyógykezelés


A legfontosabb, hogy a tulajdonos tisztában legyen a 
csokoládé kutyára gyakorolt hatásával, és ne etesse túl az állatot. Csokoládét soha ne hagyjunk olyan helyen, ahol a kutya elérheti. Ünnepek alkalmával zárjuk el a kutyától a szabadon hagyott finomságokat, mert nem érzi a veszélyt és mohón felfalná az édességeket.

A legjobb, ha soha nem adunk a kutyának csokit, ne is mutassuk meg neki, így nem "kap rá" az ízére és a szagára.

 


 Ha észrevesszük, hogy a kutya csokoládémérgezést kaphatott, azonnal forduljunk állatorvoshoz. A csokoládémérgezés ellenszere ugyan még nem ismert, de a még fel nem szívódott méreganyag az állat szervezetéből eltávolítható, és a betegség tünetei enyhíthetők.

És mi a helyzet a kutyacsokival?


A kereskedelemben kapható 
kutyacsokoládé egészséges táplálék, jutalomfalatnak kiváló. Ez nem azt jelenti, hogy táblaszám etethetjük vele kutyánkat, de mérgezési tüneteket - a csökkentett kakaótartalom miatt - nem fog kiváltani.

És ha már mindenképpen meg szerténk ajándékozni kedvencünket, akkor a mikuláscsomagba rakjunk diót, gumicsirkét vagy kifejezetten ebeknek készített jutalomfalatot.


Ha egy macska lezuhan a magasból, jóval nagyobb az esélye a túlélésre, mint egy embernek vagy akár egy kutyának. Vajon miért? A magyarázat a zuhanás közben felvett ejtőernyőzéshez hasonlítható testhelyzetben keresendő.
 

Azt mondják, hogy Egyiptom szent állata, a boszorkányok társa túléli saját halálát...hétszer. Természetesen ez nem igaz, de az igen, hogy a macska csontozata, izomzata, és idegrendszere is alkalmas arra, hogy extrém helyzeteket is átvészeljen. Mint például az alábbi videóban szereplő cica, aki túlélt egy tizenötödik emeletről való zuhanást. Azóta gazdájával a veszélyes magasságból egy biztonságos talaj közeli lakásba költözött.

De hogyan is csinálta ezt az egyedülálló produkciót? Mit tesz zuhanás közben ahhoz, hogy 45 méter magasságból is élve érjen földet?

 


Zuhanás közben olyan testhelyzetet vesznek fel, mintha ejtőernyőznének. A hónuk alatt és comjuk között lévő bőrredők segítségével felére csökken a nehézségi erő, ezáltal lelassul a zuhanás sebessége - mondja Király Péter állatorvos. Ahhoz, hogy egy ejtőernyő kinyíljon, idő kell. Ezért a 15.-ről kipottyanó macskának is nagyobb az esélye a túlélésre, mint a negyedikről zuhanónak. Ez a toronyház szindróma. Vagyis a macskának legalább 12 méteres útra van szüksége ahhoz, biztonságosan a talpára essen, és elfusson. E túlélő akrobatának titka elsősorban idegrendszerének felépítésében keresendő. A macska idegei rendkívül gyors tájékozódásra adnak ugyanis lehetőséget.
 

 

A macskák mindig talpra esnek?
A zuhanás fázisai


Vajon mit él át a macska zuhanás közben?


Nem a zuhanás a fontos, hanem a megérkezés. Becsapódásnál a macska legérzékenyebb pontja a feje. Ugyanis szerencsés esetben mellső lábaival ér szilárd talajt, és ilyenkor könnyen lefejelheti a földet. De csodával határos módon még egy ilyen szabadesést is képes egy sima állkapocstöréssel megúszni. Az esés sikeressége persze nagymértékben a talajtól is függ.

A macska csontvázában az ízületek szögellése nagyon szerencsésnek mondható: az egyes ízületek hajlítófelületei igen kicsi szöget zárnak be mind a mellső, mind a hátsó végtagok esetében. Így egy rugalmas rendszer képződik, amely felfogja az ütődést.

Bármilyen hihetetlennek tűnik, a közönséges házimacska szó szerint sokkal talpraesettebb vadonélő rokonainál. A házi macska tehát jól tud "ejtőernyőzni", de azért ne rohanjak azonnal tesztelni e képességüket, mert lehet, hogy most az egyszer nem jön össze a túlélő mutatvány, és családunk szegényebb lenne egy profi egérfogóval. Sőt házi kedvencünk védelmében nem árt hálót szerelni a nyitott ablakra.